LIVSKRAFT – MAD – ÅNDEDRÆT – FAMILIEN – PLANETEN – ATMOSFÆREN

Hvor tit tænker du egentlig over din livskraft? Dét, der holder dig i live. Er det den mad du spiser? Åndedrættet? Dine venner, din familie, samfundet? Planeten Jorden? Atmosfæren?

AYURVEDA SKABER RAMMERNE FOR ET SUNDT OG LANGT LIV
Formålet med ayurveda er at helbrede og skabe rammer for et sund og langt liv. Fokus er især på daglige rutiner med brug af elementer fra både praktiske, filosofiske og spirituelle områder. 

Ayurveda er et sundhedssystem, der er blevet benyttet gennem tusinder af år gennem videreformidling fra generation til generation. ‘Ayuh’ betyder (langt) liv og ‘veda’ betyder viden. Måske er det mere præcist at jeg kalder det en videnskab, da ayurveda er en systematisk samling af viden om livet, sundhed og hvordan vi kan diagnosticere og behandle sygdomme i vores individuelle mikrounivers af krop, tanker og relationer. 

MIT FØRSTE MØDE MED AYURVEDA
Mit første møde med ayurveda var da jeg var 13 år gammel og jeg skulle hjælpe min mor med at tilberede maden til en middagsgæst, mr. Shah fra London, som min far havde mødt på en eksportmesse. Mr. Shah var vegetar – og fortaler for ayurveda. Vi snakker om Danmark i 1980, hvor man ikke kendte til ayurveda generelt og vegetarmad var noget begrænset til opskrifter på nøddepostej og salat af Kirsten Skaarup i Alt for Damerne og den vistnok eneste vegetarrestaurant i København var Cranks i Grønnegade med tørre, dog lækre ostescones. Men det lykkedes at lave en vegetarmiddag og jeg blev så inspireret af mødet med mr. Shah, at jeg blev vegetar og det lille frø, der blev sået den gang, er så siden spiret og har slået rødder med min lille klinik, DAYA Ayurveda. 

Yogaen har banet vejen for ayurveda og der er en stor interesse for hvad ayurveda er og kan gøre, oplever jeg til min store glæde som en der har praktiseret og undervist i ayurveda, yoga og meditation i mange år. 

EN SPIRITUEL VIDENSKAB
De ældste ayurveda-tekster siges at være skrevet af Charaka, Sushruta og Vagbhata. Den viden, som jeg formidler er baseret på disse tekster, som de er oversat og fortolket af nogle af mine lærere, især Dr. Vasant Lad fra The Ayurvedic Institute, hvorunder jeg er i gang med min videreuddannelse. Desuden har jeg været heldig at have lærere på min basisuddannelse som f.eks. Dr. Lita Dash og også Sri Sri Ravi Shankar, der har givet mig personlige 1:1 uddannelsesforløb i vedisk viden siden 1996. 

Charaka Samhita siges at være den ældste eksisterende tekstsamling om ayurveda og er dateret omkring år 400. Den vediske tradition er baseret på viden og indsigter, som vi i dag nok må betegne som spirituelle indsigter. Ayurveda siges at være blevet formidlet til ‘rishi’er’ (ov. seere) i dyb meditation. Rishi’erne delte deres viden direkte til deres elever ved mundtlig overlevering i form af sutras, små korte vers, skrevet i koncentreret sprogform, måske næsten som en form for gåde, der gradvist åbner for meningen og indsigt. Hvert lille vers er som et frø, der rummer potentialet for et helt træ. Og ofte synes disse sutras fordi også vibrationerne i ordene bidrager til at åbne op for udfoldelsen af meningen.

Fokus for DAYA Ayurveda er at støtte op om at du kan få startet op med daglige rutiner og få inspiration både på de praktiske, filosofiske og spirituelle områder. 

All rights reserved © DAYA Ayurveda 2020